Σχετικά με

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ και του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα πραγματοποιείται o Διεθνής Διαγωνισμός Φωτογραφίας «Χρώματα της Ορθοδοξίας: Ελλάδα», που αφορά την εκκλησιαστική ζωή της Ορθόδοξης Ελλάδος. Βασικός στόχος του έργου είναι η προβολή της Ελληνικής Ορθοδοξίας στην Πολωνία, την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο (το έργο δεν αφορά το Άγιο Όρος). Θέλουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο με την έκδοση ενός λευκώματος, τη διοργάνωση ενός διεθνούς διαγωνισμού φωτογραφίας και εκθέσεων φωτογραφίας, καθώς και με άλλες μορφές συνεργασίας που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του έργου. Ελπίζουμε ότι οι κοινές μας δράσεις θα αναβιώσουν και θα αναπτύξουν αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών και θα δώσουν την μαρτυρία της πίστης στον σύγχρονο κόσμο.

Το έργο πραγματοποιείται εδώ και 12 χρόνια και κάθε χρόνο είναι αφιερωμένο σε μια διαφορετική χώρα: Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Φινλανδία, Γεωργία, Πολωνία, Ρωσία, Ρουμανία, Σερβία και τους Αγίους Τόπους. Εκδόθηκαν 11 άλμπουμ και παρουσιάστηκαν πολλές εκθέσεις σε 16 χώρες σε όλο τον κόσμο.

1. Διεθνής Διαγωνισμός Φωτογραφίας
- Βασικός στόχος του διαγωνισμού είναι η συλλογή των καλύτερων φωτογραφιών που θα χρησιμοποιηθούν στο άλμπουμ και ταυτόχρονα η προβολή της Ορθοδοξίας στην Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Οι πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό θα διαδοθούν χρησιμοποιώντας όλα τα είδη μέσων (δημόσια και εκκλησία): ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες, ιστότοπους, μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
- Ο διαγωνισμός θα διοργανωθεί σύμφωνα με παρόμοιους κανόνες με τους προηγούμενους διαγωνισμούς (π.χ.: http://cyprus.orthphoto.net/)

2. άλμπουμ φωτογραφιών
- Το λεύκωμα θα αποτελείται από φωτογραφίες από τον διαγωνισμό καθώς και από συνδιοργανωτές και συνεργάτες.
- Το άλμπουμ θα περιέχει περίπου. έγχρωμο 172-190 σελίδες.
- Όλα τα κείμενα του άλμπουμ θα είναι σε 4 γλώσσες (Αγγλικά, Ελληνικά, Ρωσικά και Πολωνικά).
- Δημοσίευση: τέλη Νοεμβρίου / αρχές Δεκεμβρίου 2023.

3. Εκθέσεις
- Οι εκθέσεις θα αναπτύσσονται ανεξάρτητα από το λεύκωμα και θα προετοιμάζονται σύμφωνα με τις ανάγκες και τις εκθεσιακές δυνατότητες των διοργανωτών και των συνεργατών.
- Οι πρώτες βερνισάζ (σε Ελλάδα και Πολωνία) θα πρέπει να συνδυαστούν με την πρεμιέρα και την προώθηση του δίσκου και τις εμφανίσεις χορωδιών και από τις δύο χώρες.
- Το πρώτο άνοιγμα στην Πολωνία έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιανουαρίου 2024.
- Το πρώτο vernissage στην Ελλάδα θα διοργανώσει η Αποστολική Διακονία.
- Αριθμός αντιγράφων της έκθεσης, σχέδιο παρουσίασης σε μεμονωμένες πόλεις που θα καθοριστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
- Η έκθεση για την Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει την εμπειρία OrthPhoto και να παρουσιαστεί σε χώρους όπου παρουσιάστηκε η έκθεση για την Πολωνία (16 χώρες).

4. Άλλες δραστηριότητες
Ως μέρος του έργου, ελπίζουμε να δημιουργήσουμε άλλες μορφές συνεργασίας μεταξύ των Εκκλησιών μας, π.χ.
- ανταλλαγή νέων,
- ένα έργο αφιερωμένο στην ελληνική κουζίνα και τις παραδόσεις,
- υλικό βίντεο και πολυμέσων για την Ορθοδοξία στην Ελλάδα,
- προώθηση της Πολωνικής Ορθοδοξίας στην Ελλάδα (σε συνεργασία με την Πολωνική Πρεσβεία στην Αθήνα),
- διεθνή εργαστήρια/συνέδρια για ορθόδοξους φωτογράφους και νέους,
- Συνέδριο αφιερωμένο στις σχέσεις μεταξύ της Ελληνικής και της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.Rules of the competition